Pokud přemýšlíte o terapii, ale nejste si jisti, s čím přesně začít, nebojte se.

Není neobvyklé cítit nejistotu ohledně toho, co by mělo být hlavním tématem, když na terapii přicházíte poprvé. Mnoho lidí má pocit, že musí mít předem připravený konkrétní problém nebo plán, což ale není vůbec nutné.

Terapie není o tom, abyste se na ni museli pečlivě připravovat nebo mít připravené dokonalé odpovědi.

Je to prostor, kde můžete otevřeně prozkoumávat, co vás trápí, nebo co byste rádi změnili. Pokud máte pocit, že potřebujete mít trochu více jasno, pomohou vám následující otázky.

Jak se zamyslet nad tím, co přinést na terapii?

Tyto tři otázky vám mohou pomoci zaměřit se na to, co by pro vás mohlo být užitečné během prvního terapeutického sezení. Můžete se nad nimi zamyslet předem, ale není to nutnost – můžete na terapii přijít i s pocitem nejistoty a terapeut vám pomůže téma najít.

1. Co byste rádi ve svém životě zlepšili?

Zamyslete se nad tím, co vám v životě nejvíce vadí nebo kde cítíte, že by vám mohlo být lépe. Možná máte pocit, že se potýkáte se stresem, úzkostí, nebo máte nízké sebevědomí. Nebo je to naopak pocit stagnace v kariéře či osobním životě? Tato otázka vás může vést k tomu, abyste si uvědomili, jaký aspekt svého života byste chtěli změnit, a od čeho by se terapeutické sezení mohlo odvíjet.

2. Čeho byste se naopak chtěli do budoucna vyvarovat?

Zamyslete se, jestli je něco, co se opakuje a přináší vám nepříjemné pocity nebo problémy. Možná se cítíte zaseknutí v toxických vztazích, nebo neustále čelíte stresujícím situacím, které vás vyčerpávají. Identifikace toho, co vás trápí, může být výchozím bodem pro nalezení způsobů, jak se s těmito situacemi vypořádat nebo jim předcházet.

3. Jak jste spokojení se vztahy, které máte s ostatními lidmi?

Vztahy jsou významnou součástí našeho života, ať už jde o rodinu, přátele, nebo kolegy. Zkuste se zamyslet nad tím, jak se cítíte ve vztazích s ostatními – jsou naplňující a podporující, nebo vám spíše přinášejí zátěž? Terapie může být užitečným místem pro prozkoumání vzorců, které se v těchto vztazích opakují, a hledání způsobů, jak je zlepšit.

S čím vám pomůže terapeut?

Pokud si nejste jistí, co je skutečně důvodem vašich potíží, je to v pořádku. Terapeut je tu od toho, aby vám pomohl objevit příčiny a souvislosti, kterých si možná ani nejste vědomi. Během sezení společně rozklíčujete, co je pro vás důležité a najdete cestu, jak se s tím vypořádat. Mnohdy stačí otevřenost a ochota přijít a sdílet své pocity – ostatní se už postupně vyjasní během rozhovorů.